Veel gestelde vragen

Lenzen plaatsen

1. Breng pas make-up aan nadat je de lenzen het ingezet.

2. Was je handen, haal een lens uit het doosje en spoel ze met de vloeistof.

3. Plaats de lens met de bolle kant op het topje je wijsvinger.

4. Trek met de middelvinger van dezelfde hand je onderste ooglid omlaag, terwijl je met de middelvinger van je andere hand je bovenste ooglid omhoog trekt, om het knipperen te vermijden.

5. Kijk omhoog en plaats de lens op het onderste deel van het oog.

6. Laat de oogleden los, sluit je oog even en knipper. De lens zal vanzelf op de juiste plek zitten.

7. Duw de lens niet rechtstreeks met je vingertoppen naar het midden van je oog, maar wrijf eventueel zachtjes over het ooglid.

8. Wrijf niet in de ogen nadat je de lens hebt ingebracht. Dit kan irritatie veroorzaken of de lens doen loskomen.

9. Raak de lens niet aan met je nagels. Zorg voor korte, schone en gladde nagels.

10. Herhaal deze stappen voor het plaatsen van de andere lens.

11. Controleer steeds of de lens op de juist positie zit door het andere oog af te dekken. Kan je helder en duidelijk zien? Dan is de lens correct ingezet.

Lenzen verwijderen

1. Eerst make-up verwijderen, dan pas lenzen.

2. Eerst rechter lens verwijderen en in doosje plaatsen, dan pas de linker. Zo haal de lenzen niet door elkaar.

3. Kijk naar omhoog en trek met je middelvinger het onderste ooglid naar omlaag.

4. Schuif met het topje van je wijsvinger de lens voorzichtig naar de binnenste ooghoek totdat ze niet verder kan. De lens zal er vanzelf uitvallen.

5. Plaats de lens in het lenzendoosje alvorens de andere lens uit het oog te nemen.

6. Herhaal deze stappen om de andere lens te verwijderen.

Belangrijk:

!! Bij pijn, irritatie, brandende of tranende ogen, jeuk, rode ogen, lichtgevoeligheid of wazig zicht, verwijder de lenzen en raadpleeg een arts.

!! Zorg ervoor dat lens niet in aanraking komt met make-up. Gebruik dus geen make-up op de oogranden.

!! Maak regelmatig het lenzendoosje schoon met desinfecterende vloeistof. Je lenzendoosje vervang je best 1x per maand.

Kleurlenzen accentueren of veranderen de natuurlijke oogkleur. Ze hebben geen invloed op je zicht. Bij het dragen van kleurlenzen zal je dus niet alles in een andere kleur gaan zien. Het midden van de lens dat voor je pupil komt te zitten is namelijk niet gekleurd. 

Er zijn heel wat mogelijkheden om te kiezen voor kleurlenzen met behoud van een natuurlijke look. Wie een lichte oogkleur heeft zoals lichtgroen, lichtblauw of lichtgrijs, heeft onbeperkte keuze aan kleurlenzen. Voor wie een donkere oogkleur heeft zoals donkergroen of bruin is de keuze wat beperkter. Hou je van een kleurlenzen met natuurlijke look en een subtiele verandering? Dan kan je best kiezen voor kleurlenzen die enkel subtiel afwijken van de eigen oogkleur.  

Kleurlenzen zijn niet gevaarlijk maar vragen wel een correct gebruik en goed onderhoud. Daarom geven we alvast enkele richtlijnen bij het gebruik van kleurlenzen. Zo wordt het dragen ervan best beperkt tot enkele uren voor een feestje bijvoorbeeld en dienen deze niet uitgewisseld te worden. De lenzen inhouden tijden het slapen is dus absoluut af te raden. Verder dien je bij het inbrengen van de lenzen de handen steeds vooraf te wassen, spoel je de lenzen enkel af met het daartoe voorziene product en dient de lenshouder minimaal maandelijks vervangen te worden. Een beschadigde lens dient meteen verwijderd te worden alsook een lens die roodheid of pijn veroorzaakt.

Zowel bij gewone lenzen als bij kleurlenzen kunnen de ogen geïrriteerd geraken. Dat merk je wanneer de ogen gaan jeuken, pijnlijk aanvoelen of tranen. Net als bij gewone contactlenzen is een goed onderhoud van de kleurlenzen dus van belang. Wanneer geen rekening wordt gehouden met deze adviserende tips, kan er gevaar bestaan op ongemakken bij het dragen. Het kan dan gaan om een gevoel van irritatie, pijn, infecties, ontsteking en allergische reacties.

Verder is het ook goed om weten dat kleurlenzen op verschillende manieren vervaardigd kunnen zijn. Sommige kleurlenzen bestaan uit gekleurd materiaal of zijn gedeeltelijk gekleurd met afwisselende zones zodat de nodige zuurstofvoorziening mogelijk blijft. Er bestaan ook lenzen waarbij het volledige oppervlak geverfd is en de zuurstofdoorgang dus bemoeilijkt wordt. Het kan dus voordelig zijn te kiezen voor lenzen die de nodige zuurstof doorlaten naar het hoornvlies zodat de natuurlijke afweer van het oog niet verzwakt.

Scleralenzen zijn kleurlenzen met een grotere diameter dan de standaard kleurlenzen. Hierdoor wordt het gehele witte oppervlak van je oog bedekt, waardoor je een leuk effect bekomt. De scleralenzen die je bij Feestwinkel.be kan verkrijgen zijn geen corrigerende lenzen (plano) en worden gedragen om een kleureffect te bekomen. De scleralenzen beschikken over een ronde opening in het midden waardoor je zicht niet verstoord wordt en je dus alles kan doen wat je normaal ook deed. Gezien het zicht niet verandert, kan je met scleralenzen rijden. Het is aangeraden om steeds lenshouders en lensvloeistof bij te hebben om de lenzen te kunnen verwijderen indien ze storen. heb je gevoelige ogen, dan is het best om de lenzen eerst thuis enkele uren te dragen alvorens ermee op stap te gaan.

Na gebruik moet je de lenzen minstens vier uur in lenzenvloeistof laten rusten alvorens ze opnieuw te dragen. Hou hiermee rekening wanneer je de lenzen eerst past.

Wens je kleurlenzen aan te schaffen maar draag je lenzen op sterkte? Het is niet aangeraden om kleurlenzen over je lenzen op sterkte te dragen. Wens je toch kleurlenzen te dragen voor een speciale gelegenheid? Dan kan je dit combineren met een bril. Of je kan bij een oogspecialist kleurlenzen op sterkte aanschaffen. Dit kan niet bij Feestwinkel.be maar wel in een oogspeciaalzaak.

Kleurlenzen breng je op exact dezelfde manier aan als lenzen op sterkte. Je kan ze echter niet over elkaar dragen om de lenzen en je ogen niet te beschadigen.